Сайнц ще пътува до Австралия, участието му в Мелбърн ще бъде решено на място

Ръководителят на отбора на Ферари Фредерик Васьор заяви, че тимът ще вземе решение за участието на Карлос Сайнц в Гран При на Австралия непосредствено преди началото на петъчните тренировки в Мелбърн следващата седмица.

Испанецът започна уикенда за Гран При на Саудитска Арабия, но се оттегли в петък, малко преди третата тренировка в Джеда. Причината бе нуждата Сайнц да бъде опериран по спешност заради апендицит.

В негово отсъствие вторият болид на Ферари бе поверен на Оливър Беарман, който направи своя дебют в шампионата. Напълно е възможно британецът да получи още един шанс да се състезава във Формула 1, при това още следващата седмица в Австралия. Беарман ще бъде резервният пилот на Ферари и в Мелбърн, тъй като той така или иначе ще пътува за Гран При на Австралия, за да участва в третия кръг за сезона във Формула 2.

Самият Сайнц се завърна в падока в Джеда няколко часа преди старта на състезанието в събота и се прибра в Европа вчера. Плановете са той да пътува за Австралия в края на седмицата, за да пристигне максимално рано в Мелбърн и да се адаптира към голямата часова разлика. Самото пътуване до Австралия отнеме близо цяло денонощие, което създава допълнителна пречка за възстановяването на испанеца.

„Това не знам – отговори Васьор, когато бе попитан за завръщането на Сайнц след състезанието в Джеда – Засега възстановяването му върви невероятно. Фактът, че днес той дойде и беше с отбора е добър знак и добра подкрепа за нас. Сега той ще се върне с мен в Европа утре (неделя) и ще има една седмица на пълна почивка. Ще решим кога той ще лети за Мелбърн след седмица, но аз съм оптимист.

„В четвъртък той не се чувстваше добре когато дойде на пистата, но поиска да направи няколко обиколки и изкара цялата сесия. Във втората тренировка се случи същото, но след нея видях, че той е изтощен напълно, което направи представянето му още по-впечатляващо. Той показа добро темпо и в двете тренировки и дори направи дълга серия от обиколки, което беше мега.

„Но сега нека да се фокусираме върху бъдещото на Карлос. Най-важното е да не бързаме и той да се възстанови правилно. Не искам да го притискам, той е голям човек и ще вземе правилното решение. Възстановяването не е леко и сега ще се фокусираме върху Мелбърн. Той ще си почине тази седмица и ще видим какво ще стане следващата“, каза още Васьор.

През 2022 година Алекс Албон трябваше да пропусне Гран При на Италия заради нуждата от операция на апендицита. В случая тайландецът се върна в кокпита на своя Уилямс още за Гран При на Сингапур. Тогава обаче надпреварите на „Монца“ и „Марина Бей“ бяха разделени от три седмици, а не от две, какъвто е случаят със състезанията в Джеда и Мелбърн.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Сподели