Продаваш опасна стока, от секирата свят ще ти се завие

Глоби от 8 хил. до 50 хил. лв. да бъдат налагани на търговци, които пуснат на пазара опасни за здравето на хората стоки, предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, които бяха приети на първо четене от икономическата комисия към парламента по предложение на Министерски съвет.

С промените в закона предлагат да бъдат увеличени част от съществуващите в момента санкции и да бъдат въведени глоби за някои нарушения.

Вносителите и производителите на стоки трябва да ги продават с указания за безопасна употреба на български език, предвиждат промените. При нарушение на това изискване на еднолични търговци и фирми ще бъдат налагани санкции от 2 хил. до 5 хил. лв.

Независимо от действащите в момента законови изисквания на пазара се срещат много продукти, които не отговарят на изискванията за безопасност, което не само застрашава безопасността на потребителите, но води до значителни разходи за потребителите и за обществото, например за здравеопазване поради злополуки, причинени от опасни продукти, пише в мотивите към предложените промени.

Действащото законодателство за безопасност на стоките не може да отговори на увеличените продажби чрез онлайн местата за търговия.

Затова с промените в закона е посочено, че изискванията за безопасност на стоките ще бъдат прилагани и при продажби чрез различни онлайн платформи.

Търговци и фирми за бързи кредити може да бъдат накарани да връщат пари на потребители чрез завеждане на колективни искове пред съда от потребителски организации, гласят други промени в Закона за защита на потребителите.

Промените са предложени тъй като Европейската комисия е открила процедура срещу България за неспазване на директивата за защита на колективните интереси на потребителите.

Промените в закона бяха приети на първо четене в икономическата комисия към парламента и е възможно да минат и на първо четене в пленарна зала през следващата седмица, но в оставащите работни дни на депутатите преди изборите новите текстове няма да може да бъдат приети окончателно.

Затова следващото Народно събрание, след изборите ще трябва отново да разгледа промените в Закона за защита на потребителите.

В момента потребителски организации могат да завеждат искове за преустановяване на нелоялни търговски практики. С предложените промените ще бъде дадена възможност и за колективни искове за ремонт, замяна, прекратяване на договора, намаляване на цената или възстановяване на платената цена от фирми, които са нарушили колективните интереси на потребителите.

Сподели