Бомба в …! Това е причината за трагедията в “Граф Игнатиево“!

Пореден трагичен авиоинцидент почерни цяла България. Според читателите на обаче никога няма да разберем какво наистина се крие зад трагедията.

Но нека първо да си припомним за кошмара, приключил живота на двама талантливи пилоти:

На фаталния петък 13 малко след 12:00 часа на обяд в авиобаза „Граф Игнатиево“, за тренировъчен полет за предстоящо авиошоу излита военен самолет L – 39 ZA. На борда му са майор Петко Димитров – ас с огромен опит и летателни часове зад гърба си, и младият талант в летенето – старши лейтенант Венцислав Дункин.

2 минути след трагедията: Запрянов проговори за смъртта на пилотите Димитров и Дункин

Едва няколко минути, след като машината вече е във въздуха, тя стремглаво тръгва надолу и се разбива, а при катастрофата и двамата мъже губят живота си.

На място моментално пристига министърът на отбраната Атанас Запрянов, както и представители на полиция, военна прокуратура и криминалисти.

При брифинг по-късно официално обявиха имената на загиналите и съобщиха, че и двамата са сред най-добрите кадри на България.

който падна по време на тренировка на авиобаза „Граф Игнатиево“ е високопроизводителен реактивен тренировъчен самолет, проектиран и произведен от Aero Vodochody в Чешката република.

Самолетът Aero L-39 Albatros,

Използва се главно за основно и напреднало обучение на пилоти, но той също е летял на бойни мисии при лека атака.

L-39 Albatros е проектиран през 60-те години на миналия век като наследник на Aero L-29 Delfín. Извършвайки първия си полет на 4 ноември 1968 г., той става първият тренировъчен самолет в света, оборудван с турбовентилаторна силова установка.

Той е бил изнасян в редица страни по света както като тренировъчен, така и като лек щурмови самолет. От 90-те години на миналия век той става популярен и сред гражданските оператори.

До края на века повече от 2800 L-39 са обслужвали над 30 военновъздушни сили.

В края на декември 2023 година чешката компания Aero Vodochody съобщи, че Министерството на отбраната на България й е възложило още един договор за основен ремонт на учебно-бойни самолети L-39 Albatros.

Договорът дава поръчка за основен ремонт на два български самолета L-39, включително два двигателя AI-25TL, по които ще работи със стратегическия партньор – компанията LOM Praha.

Без шанс за оцеляване! Разследващ майор с покъртителни разкрития за трагедията в „Граф Игнатиево“

От компанията напомнят, че според първия договор от ноември 2022 година първите два български L-39ZA бяха прехвърлени в Чехия за основен ремонт и модернизация още през януари 2023 г., а сега ще ги последват още два самолета.

Между 1986 и 1990 г. България придобива от Чехословакия общо 36 броя Албатрос. С течение на времето броят на флота намалява и през 2007 г. тези самолети спират да летят.

Възстановяването е извършено едва през 2013-14 г. когато в родния институт „Авионамс“ бяха ремонтирани само 6 броя L-39ZA, които се използват и до днес и летят в състава на учебната ескадрила L-39 в 12-а авиобаза Долна Митрополия.

Освен L-39, на същото летище България обучава бъдещи пилоти и на бутални самолети, както и на 6 турбовитлови самолета PC-9M.

Кои са майор Димитров и ст. лейтенант Дункин?

Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище „Г. енковски“- гр. Долна Митрополия през 1996 г. , специалност „Летци – щурмани“.

За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС.

Майор Петко Димитров е семеен.

Другият загинал в инцидента е старши лейтенант Венцислав Дункин, който приключва земния си път едва на 28 г. Прави впечатление, че сякаш любимият му девиз бележи фатално живота му – „Роден да лети или да умре, опитвайки се“.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 2020 г., специалност „Летец пилот“.

На длъжността „Младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090-Долна Митрополия“ е от 1 януари 2023 г.

Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.

Трагедията в семейството на Дункин е огромна, защото на 21 септември той е трябвало да се ожени за любимата си жена, която е бременна и очаква детето му. Дете, което никога няма да успее да зърне своя баща.

Посочиха виновника за ужаса в „Граф Игнатиево“, намесиха и президента

Теории за инцидента

Разбира се, още в първите минути и дни след инцидента, куп родни експерти се изказаха и коментираха какво може да се е случило.

В крайна сметка обаче, каквото и да се развие като теория от специалистите, то то си остава в сферата на хипотезите и предположенията.

Черната кутия на машината също бе намерена, но надеждите ни да бъде разчетена на родна земя угаснаха. Това значително щеше да ускори разследването на трагичния инцидент. Все пак черната кутия на самолета ще бъде изпратена в чужбина, като се очаква информацията от нея да бъде оповестена поне след 2 месеца.

Красимир Каракачанов пък разкри, че пилотите са нямали никакъв шанс. Летели са на прекалени ниска височина, а реакцията им е трябвало да бъде в рамките на секунда до две.

На фона на всички тези трагични събития, от Агенция ви попитахме Каква е причината за трагичния инцидент в Граф Игнатиево?

Читателите на медията ни за жалост проявиха голяма категоричност в отговора, че според тях никога няма да се разбере каква е истинската причина за трагедията, а целият случай ще се покрие. 56.19% от хората са заложили именно на този отговор.

Според 14,32% от анкетираните „Човешка грешка на някой от пилотите“ е довела до смъртта им.

За никого не е тайна, че машините в армията ни са прекалено стари и е нужно обновяване на целия авиопарк. Именно това сочат като причина за инцидента 10,92% от читателите на .

8,86% залагат, че подготовката на пилотите ни все пак не е достатъчно добра. Всички знаем и често след подобни инциденти у нас се коментира, че часовете полети на летците ни не са достатъчни и са под критичния минимум.

Въпреки това няма как да не отбележим, че засега е ясно, че самолетът, по времето на инцидента е пилотиран от майор Димитров, който е имал огромен брой часове във въздуха.

Според 7,04% от анкетираните грешно подадена команда е в основата на авиоинцидента.

Едва 2,67% пък нямам мнение по темата.

Вече може да гласувате в новата ни анкета ТУК. В нея ви питаме: Какво мислите за случилото се с DJ Мартен и Джокович заради песента на Камелия?

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели