Тошко Йорданов срази водещата Поли Златарева в ефир и избухна: Боклуците, виновни за РСМ, са…

Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини. Знаете ли, че ЦИК го е казвала в парламента. ЦИК и страната нямат софтуер, с който работят тези машини. Смартматик не е предоставила софтуера на българската държава.

ЦИК са правили постъпки да бъде направен софтуер в БАН, да се обяви търг, да се направи български софтуер, който да е български, контролира, ясен , прозрачен и всички да знаят как работи, да няма скрити вратички. Този софтуер, който ние използваме не е български, ЦИК не може да гарантира за него.  

Това каза Тошко Йорданов от ИТН в ефира на БНТ, коментирайки предстоящите избори и сигурността на машинното гласуване. 

Избирателните списъци не съответстват на преброяването 

„В тия шест милиона трябва да се извадят българите, които нямат избирателни права, тогава стават по-малко. И ние задаваме този въпрос. Преброяването бе 2021 година. До сега никаква реакция. 3 години.

Избирателните списъци продължават да бъдат надути. Колко пробоини има – софтуера на машините, с хартиените отрязъци на машините също могат да се правят магарии. Някой недобросъвестен го смачква и изчезва. Тези номера са в малките секции, или секциите доминирани от някои партии“, каза още Йорданов. 

„Министерството на регионалното развитие не си е мръднало пръста след преброяването. Важно е да бъда ревизирани списъците, защото могат да бъдат дописвани гласове.

И да се окаже, че някои партии имат 10 000 гласа повече. До сега бе сглобката на ПП-ДБ и два служебни кабинета. Никой не си мърда пръста. Ако има дистанционно гласуване по блок чейн гласуване няма вариант за фалшификация, но никой не си мърда пръста“, каза още той. 

Младите и българите в чужбина,  със сигурност биха гласували дистанционно и тогава картинката няма да е такава, каквато е. Затова не се въвежда, категоричен бе той. 

Политически зависима ли е КПКОНПИ и отстраняването на Славчев? 

„То се превърна в тежък фарс. Имаме съмнение, че и много други комисии обслужват политически интереси. По същия начин обслужваха  политическите интереси на ПП. 9 месеца прокуратурата смачка производствата срещу Борисов и Петков. Тогава те не страдаха, сега страдат. Тоест ние наблюдаваме семеен скандал в момента“, каза Йорданов. 

„Първо, те направиха промени в конституцията, в която тези позиции се избират с квалифицирано мнозинство, съответно и махането. Юридическата им немощ бе толкова голяма, че не се стиха какво вкараха, съответно нямаше гласове за махане на Славчев. Направиха цирк със загубена кауза. изкараха си кирливите ризи как са се пазили с ГЕРБ и ДПС.

Има съмнение юридически, че той е временно изпълняващ и няма законово основание да се маха. Трябваше да има избор на нови членове. 6 месеца сглобката не направи нищо по въпроса, а имаха конституционно мнозинство. С нас, без нас, резултат е този“, отсече той.  

Излизането е бягство от заемане на позиция

„Те с нас пак го запазват Славчев на поста. Кой управлява с Пеевски – ПП-ДБ. ИТН управлява ли с Пеевски? Някога? Търпим критики от хора, които управляват с Пеевски. Мога да кажа, че вие сте зелено джудже. Вие ще кажете, че не сте джудже. не е дума срещу дума. Има дела и факти. Ние с Пеевски не сме управлявали.

Той си призна, че ИТН са отказали да управляват с тях. ПП-ДБ са управлявали с него. Те да говорят за него е неморално и отвратително. Те могат да кажат, че сме управлявали с извънземните. Но фактът е, че те управляваха с Пеевски“, изрази мнение Йорданов. 

„Казахме ясно, че тези контролни органи са използвани от ГЕРБ и ДПС. По същия начин са използвани и от ПП. Председателят не е бетониран. Има приет закон. Според него трябва да се изберат членове на КПКОНПИ. Аз искам зимата да е топло, мразя студа“, продължи той. 

ПВУ и антикорупционните закони 

„Така наречените антикорупционни закони – 9 месеца не направиха нищо по въпроса, дори не ги вкараха в зала. не им е мястото в ПВУИ. Той е икономически план за възстановяване след К-19. там трябва да има икономически мерки, за които получава сериозно финансиране. 

Вкарването на тези закони блокират тези 10 милиарда. Първо защото ги вкараха, а те не трябва да са там. 9 месеца нищо не направиха. Трето, казахме: Дайте да гласуваме. Казахме с нашия мандат да направим правителство и да започнем работа. Каква вина имаме ние за това, че са вкарани закони там, където не трябва? Защо не вкараха закона по пътищата?“, попита раздразнено шефът на ПГ на ИТН.   

Северна Македония и наглостта им 

„Не бяхме ли прави. Ние мизерници ли сме, както твърди онова македонско недоразумение. Бяхме против падането на ветото. Свалихме едно правителство. То бе единственото, което ги дисциплинираше. Ситуацията е такава, защото то падна. Това бе политически на Петков, за да се докара пред ЕС, че е разрешил един проблем.

България трябва да е изключително твърда. Докато РСМ се държи така, не трябва да помирисва ЕС. Кирил Петков оряза всички неща, които казваха за терор върху българите. Съветничката му даваше наши документи, което бе престъпление. Боклуците, които са виновни за тази ситуация, са ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС“, разкри Йорданов. 

 

Сподели