Човек на Доган вкарал Кърджали във “вълчи капан“

Бившият кмет Хасан Азис е вкарал Кърджали във „вълчи капан“. Общината потъва във финансова дупка заради боклука със скорост 3,5 млн. лева годишно. Тези скандални разкрития направи кметът Ерол Мюмюн, пише 24Родопи.

Проверките за това какво се е случвало в Общината през последните 20 години продължават.

„Когато Хасан Азис стъпва в първия си мандат, Кърджали е със задължения по-малко от 2 млн. лева. Когато си тръгва след пет мандата, Общината е със задължения от 61 млн. лева. Голяма част от тях са заради неизгодните договори за сметосъбирането“, посочи Ерол Мюмюн.

През 2013-2014 година Азис сключва договор за 24 млн. лева с компанията на Румен Гайтански-Вълка.

„Това означава 4,8 млн. лева на година при приход от такса смет в размер на 3,8 млн. лева. Още тогава Кърджали затъва с по милион годишно, като в същото време има задължения и към предишната фирма за сметопочистване.

Следва нов 5-годишен договор с „Грийн партнърс“ за 30 млн. лева. Тоест, по 6 млн.лв. на година при приход от 4,3 млн. лева или затъването вече е с 2 млн. лева годишно.

В същото време са фактурирани суми за експлоатация на два събирателни центъра в града, които не са действали за този период.

Там потъват 1,635 млн. лева. В края на мандата, преди да е изтекъл договорът, е сключен нов 5-годишен, с дата 2 октомври 2023 година.

Той е на стойност 38,1 млн. лева. Или по 7,62 млн. годишно при приход не повече от 6 млн. като прибавим и отчисленията по Закон, то финансовата дупка е в размер на 3,5 млн. лева годишно“, посочи Ерол Мюмюн.

Кметът на Кърджали допълни, че се прави всичко възможно да се намери решение тази дългова спирала да бъде преустановена. И то да не включва драстично увеличение на такса смет.

„Преговорите със сметопочистващата фирма не са никак приятни и лесни“, допълни Ерол Мюмюн. Но бе категоричен: Кърджали ще излезе от „вълчия капан“, а в края на мандата финансовата среда в Общината ще бъде подобрена.

Сподели