Министърът на културата проговори за фаталния инцидент в театъра в Плевен

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров, коментирайки инцидента на сцената на театъра в Плевен, при който почина детето.

„Проверката на Министерство на културата приключи, но все още тече разследването на прокуратурата. Нашите колеги, които бяха на място, установиха, че има нередности. Ситуацията не е точно такава, каквато е тиражирана публично, но трагедията е налице“, поясни той.

Министърът на културата поясни, че е имало обявена репетиция на детската школа към театъра в Плевен. Тя обаче е била отменена, без да се каже на децата, че трябва да напуснат сцената. Два часа по-късно се е стигнало до този абсурден инцидент.

„Репетицията е била отменена заради някакво неразбирателство между режисьора и театър-майстора за подготовката на сцената. Не е бил обсъждан обаче въпросът за сигурността“, поясни още Найден Тодоров.

Той е категоричен, че когато се работи по сцената и се знае, че там няма хора, се работи като да няма хора, чийто живот и здраве би бил в опасност.

„Три от децата са се върнали на сцената. Тогава е било изпуснато пропадалото – дупка със стълби, която се отваря умишлено в сцената по време на някои спектакли. Пуска се завеса, за да не се вижда от публиката, че отзад има други пространства. Очевидно момичето е решило, че това е някаква твърда повърхност, облегнало се е и така се е стигнало до този абсурден инцидент“, поясни още министърът.

Той посочи, че все пак има някаква човешка грешка или по-скоро немарливост, защото сценичните работници е трябвало да проверят за наличието на хора по сцената.

„По време на проверките стана ясно също така, че детската школа съществува в театъра от над 20 години, но тя не е била правно и нормативно регламентирана. Тези деца са правели спектакли там, а преподавателите им са работели към школата на граждански договор. Школата е била някак пришита към театъра, но всъщност той реално не носи никаква отговорност за нея“, категоричен е Найден Тодоров.

Според него инцидентът не е станал заради лошото състояние на театъра, а заради пропуск.

Инцидентът е станал в началото на юни в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. При падането 16-годишното момиче си чупи черепа и е направена спешна операция. Вчера бе съобщено, че е починало миналата седмица. 

Сподели