Камала Харис изненада всички с това разкритие за себе си

Разкритието на Камала Харис по време на последния президентски дебат, че притежава оръжие, изненада някои зрители, тъй като вицепрезидентът е говорила сравнително малко през годините за личния си опит с притежаването на огнестрелно оръжие.

В отговор на предупреждението на Доналд Тръмп, че Харис „иска да конфискува оръжията ви“, кандидатът на демократите отвърна: „И двамата с Тим Уолц сме собственици на оръжие. Няма да отнемаме оръжията на никого. Така че спрете с непрекъснатите лъжи за тези неща.“

А в интервюто си за Опра Уинфри Харис разкри, че би използвала пистолета си, за да се защити от натрапник: „Ако някой разбие къщата ми, ще бъде застрелян.“

Харис има пистолет

Пистолетът на Харис – който един източник описва като пистолет, който може да се побере в малка чанта – се съхранява сигурно в дома й в Лос Анджелис, разкри помощник на вицепрезидента пред CNN.

Харис спомена, че притежава огнестрелно оръжие през 2019 г. по време на неуспешната си президентска кампания – това оръжие, твърди помощникът, е същото, което тя притежава и сега. Като вицепрезидент Харис е живяла основно във Вашингтон във Военноморската обсерватория, където не държи второ огнестрелно оръжие.

На звезден онлайн митинг с Опра Уинфри, Харис обсъди правата на аборт, имиграцията и притежанието на оръжие
Краткото обяснение на Харис преди четири години защо притежава пистолет беше просто: самозащита.

„Аз съм собственик на оръжие и притежавам пистолет вероятно поради причината, поради която много хора го правят – за лична безопасност“, каза Харис, тогава сенатор от Калифорния, пред репортери в Айова. „Бях професионален прокурор.“

Дългогодишен сътрудник на Харис, базиран в Калифорния, каза пред CNN, че не е необичайно прокурорите да притежават огнестрелно оръжие за самозащита, като се имат предвид видовете хора и случаите, които често наблюдават в работата си.

„Много прокурори са лично отговорни за задържането на много сериозни престъпници с насилие. И за разлика от ченгетата, които ги арестуват, прокурорите не е задължително да имат служебно оръжие“, каза сътрудникът. „Така че не е необичайно прокурорите да имат защита у дома.“

(Съгласно закона на Калифорния, за да закупи оръжие, местният жител обикновено трябва да получи сертификат за безопасност на огнестрелно оръжие и да извърши демонстрация на безопасно боравене със сертифициран инструктор. Правилата може да са по-малко строги за някои служители на правоприлагащите органи, които искат да получат огнестрелно оръжие.)

Офисът на Харис отказа да сподели през коя година тя е станала собственик на оръжие или каквито и да било други подробности за огнестрелното оръжие и нейната собственост върху него. Кампанията на Харис отказа да коментира тази история.

Един съветник от кампанията на Харис не можа да си спомни вицепрезидента – явен привърженик на мерките за безопасност при носене на оръжия, включително забрана за оръжия за нападение – да е практикувала сценарии за притежанието на оръжие преди дебата си с Тръмп. Но съветникът каза пред CNN, че биографичните подробности са „добър начин за нея да подчертае, че уважава Втората поправка“ – един от най-спорните въпроси в американската политика.

„Това защитава правото й да има оръжие, правото на Тим Уолц да има пистолет. Но тя не избяга от разбиранията си за автомати и бойни оръжия“, каза съветникът.

Като прокурор в Калифорния, Харис наблюдава редица случаи, включващи насилствени престъпления.

Тя разглежда прословутия случай на „скалпиране“ от 90-те години на миналия век, когато мъж, който скалпира приятелката си с кухненски нож, беше осъден на доживотен затвор с право на условно освобождаване след 12 години. „Тя е подходяща за това, което той направи“, каза Харис, тогава заместник-окръжен прокурор на окръг Аламеда, относно присъдата на Франки Ванлок. „Начинът, по който беше извършено това престъпление, беше невероятно садистичен.

Харис е работила по безброй случаи на малтретиране на деца, за които тя каза в интервю от 2003 г., че „изваждат много от вас“ и ги описва като особено трудни за преследване, защото често единствените очевидци са самите жертви. В мемоарите си „Истините, които държим“, тя си спомня за едно „тихо шестгодишно момиче“, което е било малтретирано от 16-годишния си брат.

„Моята работа беше да седя с това сладко малко дете и да видя дали мога да я накарам да ми разкаже историята си – и дали ще може да я разкаже отново пред жури. Прекарвах много време с нея, играех си с играчки, играех игри, опитвайки се да изградя отношения на доверие“, пише Харис. „Но колкото и да се опитвах, знаех – просто знаех – че няма начин тя да изрази пред съдебните заседатели това, което е претърпяла.“

Харис ръководи много други зловещи случаи на домашно насилие и сексуални престъпления през годините, които разтърсиха местните общности – случаят на Франсиско Ортис, осъден през 2005 г. за убийството на приятелката си и подпалването на тялото й.

Франк Грийн, осъден на 15 години до доживотен затвор, след като беше обвинен в насилствен побой, удушаване и хвърляне на тялото на отчуждената си приятелка през прозорец на шестия етаж. Д-р Хосе Росас, осъден за сексуално насилие над трима свои пациенти.

Тръмп – царят на оръжията 

Тръмп, републиканският опонент на Харис, също е самопровъзгласил се за притежател на оръжие.

Но CNN съобщи през юни, че полицейското управление на Ню Йорк се готви да отнеме лиценза на бившия президент за носене на оръжие след криминалните обвинения срещу него в Ню Йорк и че лицензът му за скрито носене е тихомълком спрян, докато два от трите пистолета, които той беше лицензиран да носи, бяха предадени на полицията в Ню Йорк по-рано през годината.

Уолц, губернаторът на Минесота и вице-съратник на Харис, също е собственик на оръжие. Тъй като Тръмп и неговият кандидат за вицепрезидент, сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, често атакуваха листата на Демократическата партия като твърдо против Втората поправка, Харис и Уолц се опитаха да докажат, че подкрепата за правото на носене на оръжие и законите за безопасност на оръжията не са взаимно изключващи се.

„Лично съм преследвал случаи на убийства. Лично съм гледал аутопсии. Лично съм виждал какво правят оръжията за нападение с човешкото тяло и затова чувствам много силно, че е в съответствие с Втората поправка и правото ви да притежавате оръжие също така да кажете, че се нуждаем от забрана за оръжия за нападение“, каза Харис тази седмица в интервю за телевизионната станция WPVI във Филаделфия. „Те буквално са инструменти за война.“

Сподели